Skip to main content

Resipe Cheesecake~

okay.
kepada sape2 yang berminat nak cuba resipe cheesecake ni, boleh la amik pen dan kertas, salin. heheehhe


Base:
200 gm biskut oreo
100 gm melted butter

1.blend biskut smpai hancur.
2. gaulkan dengan melted butter.
3. tekapkan biskut yang hancur tadi di dalam acuan kek sehingga padat.
4. simpan acuan di dalam peti sejuk supaya biskut tadi menjadi padat dan keras.

Ingredients:

200 ml heavy cream
120 gm castor sugar
6 # egg yolks
60 gm corn flour
60 gm butter
500 gm cream cheese (Philadelphia lagi sedap)
6 # egg whites
sedikit vanilla esen.

Method:
1. pukul egg whites sampai kembang. (juga dikenali sebagai meringue). Simpan di dalam peti sejuk.
2. beat butter and suggar until fluffy.
3. add in the cream cheese.
4. masukkan egg yolks satu persatu. diikuti dengan esen vanila, heavy cream.
5. masukkan tepung jagung. kacau sehingga sebati.
6. Keluarkan meringue dari peti sejuk. gaulkan bersama dengan adunan kek tadi.
(gaul dengan perlahan2 supaya udara di dalam meringue tidak terkeluar)
7. tuangkan ke dalam acuan.
8. bakar dengan menggunakan teknik steam bake* dengan suhu 180 darjah selsius selama 45 minit.

*steam bake: acuan kek di lapik di dalam dulang yang mengandungi air.

Comments

Popular posts from this blog

A Year Older

Sejak umur mencecah 3 Series ni, macam-macam benda jadi especially dengan kesihatan sendiri. Sejak beberapa bulan lepas (kalau tak silap masuk Ramadhan), aku ada bleeding after period. Dan aku rasa itu memang tak normal. Tapi masa tu, bleeding tu ada 2-3 hari je selepas 15 hari tempoh period. So aku assume tak de pape lah kan. Sampai la masuk bulan Ogos ari tu. Period pain aku teruk gila. Sekali lagi aku senggugut sampai tahap muntah keluar air nak tercabut usus. Yang paling best, aku senggugut masa aku tengah belajar buat kek lapis  Aku terpaksa stop, telan ubat and tidur kat umah Kak Noor. Sedar pukul 3pm, kek lapis semua dah siap! Sedih weh! Lepas je hari ke 15 tempoh period, sekali lagi aku bleeding. Mula mula buat rilek je sebab ingat benda ni datang kejap je. Sekali, sampai 2 minggu aku bleeding. Even dia tak banyak macam datang bulan tu, tapi manusia mana tak cuak kalau hari-hari kau berdarah kan? Mula la aku google. Fibroid. Cyst. Kanser rahim. Ok neves. Kebetulan ...

This is the Day!

tanggal 27 Oktober 2009.. telah menyaksikan graduan2 dari diploma Seni Kulinari berjaya mendapat segulung diploma! Setelah 3 tahun aku berpenat lelah, akhirnya usaha aku selama ini tidak sia-sia. Walaupun hanya segulung diploma (mungkin sesetengah orang memandang rendah terhadap diploma berbanding dengan ijazah), namun aku tetap bersyukur atas anugerah yang tidak ternilai ini. Alhamdulillah.. ketika perarakan di karpet merah untuk menuju ke Dewan Sri Budiman, kelihatan ibu bapa, adik abang kakak, makcik pakcik, sahabat taulan dan semua tersenyum melihat para graduan yang segak mengenakan jubah graduan. aku yakin bahawa semua ibu bapa merasa bangga melihat anaknya berjalan ketika itu. kelihatan sesetengah daripada mereka mengalirkan air mata kegembiraan di atas kejayaan anak-anak mereka. sebaik sahaja majlis selesai, aku melangkah keluar dewan. semua graduan berpusu-pusu mencari ibu bapa masing-masing. tapi aku? hanya keseorangan saja. perasaan sedih mulai terbit di benakku. disebalik p...

Day 7 Restriction Of Movement 2020

Pertama kali dalam hidup 32 tahun, Malaysia buat Perintah Kawalan Pergerakan gara-gara Covid-19. *mengeluh* Semua kena kuarantin duduk umah diam-diam. Pergerakan terbatas. Kalau rumah tu ada ramai orang best jugak buat sembang. Ni aku yang sorang-sorang ni memang bercakap dengan pokok, ikan je lah. At first rasa macam best gilaaaa dapat cuti. hari-hari upload gambar masak. Gambar makanan. Masuk hari ke 7, hamik ko. Dah taktau nak makan apa. HAAHHAHA Sudahnya, buka Sardin Cap Ayam, masaklah sardin tu sampai lebam.