okay.
kepada sape2 yang berminat nak cuba resipe cheesecake ni, boleh la amik pen dan kertas, salin. heheehhe
Base:
200 gm biskut oreo
100 gm melted butter
1.blend biskut smpai hancur.
2. gaulkan dengan melted butter.
3. tekapkan biskut yang hancur tadi di dalam acuan kek sehingga padat.
4. simpan acuan di dalam peti sejuk supaya biskut tadi menjadi padat dan keras.
Ingredients:
200 ml heavy cream
120 gm castor sugar
6 # egg yolks
60 gm corn flour
60 gm butter
500 gm cream cheese (Philadelphia lagi sedap)
6 # egg whites
sedikit vanilla esen.
Method:
1. pukul egg whites sampai kembang. (juga dikenali sebagai meringue). Simpan di dalam peti sejuk.
2. beat butter and suggar until fluffy.
3. add in the cream cheese.
4. masukkan egg yolks satu persatu. diikuti dengan esen vanila, heavy cream.
5. masukkan tepung jagung. kacau sehingga sebati.
6. Keluarkan meringue dari peti sejuk. gaulkan bersama dengan adunan kek tadi.
(gaul dengan perlahan2 supaya udara di dalam meringue tidak terkeluar)
7. tuangkan ke dalam acuan.
8. bakar dengan menggunakan teknik steam bake* dengan suhu 180 darjah selsius selama 45 minit.
*steam bake: acuan kek di lapik di dalam dulang yang mengandungi air.
kepada sape2 yang berminat nak cuba resipe cheesecake ni, boleh la amik pen dan kertas, salin. heheehhe
Base:
200 gm biskut oreo
100 gm melted butter
1.blend biskut smpai hancur.
2. gaulkan dengan melted butter.
3. tekapkan biskut yang hancur tadi di dalam acuan kek sehingga padat.
4. simpan acuan di dalam peti sejuk supaya biskut tadi menjadi padat dan keras.
Ingredients:
200 ml heavy cream
120 gm castor sugar
6 # egg yolks
60 gm corn flour
60 gm butter
500 gm cream cheese (Philadelphia lagi sedap)
6 # egg whites
sedikit vanilla esen.
Method:
1. pukul egg whites sampai kembang. (juga dikenali sebagai meringue). Simpan di dalam peti sejuk.
2. beat butter and suggar until fluffy.
3. add in the cream cheese.
4. masukkan egg yolks satu persatu. diikuti dengan esen vanila, heavy cream.
5. masukkan tepung jagung. kacau sehingga sebati.
6. Keluarkan meringue dari peti sejuk. gaulkan bersama dengan adunan kek tadi.
(gaul dengan perlahan2 supaya udara di dalam meringue tidak terkeluar)
7. tuangkan ke dalam acuan.
8. bakar dengan menggunakan teknik steam bake* dengan suhu 180 darjah selsius selama 45 minit.
*steam bake: acuan kek di lapik di dalam dulang yang mengandungi air.
Comments